Pęczki świeżej botwinki pakowane po 6 sztuk są idealną porcją na przygotowanie smacznego sezonowego chłodnika.
Botwina, czyli młode liście, łodygi i korzenie buraków ćwikłowych , zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia
Ma ona zbawienny wpływ na nasze zdrowie, pobudza apetyt, odkwasza organizm i koi nerwy.
Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu.
Botwina była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p.n.e.! Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne.
Botwina zawiera sporo witaminy A oraz K. Oprócz tego można w niej znaleźć witaminę D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). Obfituje także w żelazo, magnez i potas. Ma też całkiem sporo fosforu i sodu. Ze względu na wysyoką zawartość żelaza jest wskazana szczególnie dla wegetarian.
Botwina pobudza apetyt, koi nerwy. Jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień, podwyższonej temperatury.