Sałata masłowa, to jedna z najpopularnijszych gatunków sałat, jest ulubioną letnią zieleniną Polaków.
Sałata maślana stanowi przede wszystkim bogate źródło cennych dla nas pierwiastków, jak wapń, potas, cynk czy miedź. Obfituje także w witaminy z grupy B , oraz witaminę C, E i A. Ta ostatnia wytwarzana jest przez organizm dzięki zielonemu barwnikowi zawartemu w liściach sałaty.
Dzięki zawartości antyoksydantów chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolno rodników.
Usprawnia i pobudza układ trawienny, a także zapobiega zakwaszeniu organizmu. Najlepiej smakuje z innymi warzywami, serami oraz mięsem.
W 100 g liści sałaty maślanej znajdziemy zaledwie 14 kcal/100 g. Dlatego sałata tak często zalecana jest osobom dbającym o linię.
Liście sałaty są wyjątkowo miękkie i delikatne, dlatego sałata głowiasta nie nadaje się do długiego przechowywania. Liście szybko więdną i tracą sprężystość, ale nie smak. Pamiętać należy, aby doprawiać ją przed samym podaniem, inaczej kwasy zawarte w sosie zważą delikatne liście.
Sałatę głowiastą należy przechowywać w lodówce, zamkniętą w nadmuchanym woreczku polietylenowym. Można też przechowywać w plastikowym pudełku. Niestety jej trwałość jest krótka, zazwyczaj nie dłuższa niż 2 doby. Zwiędnięta nadaje się na zupę. Wystarczy podsmażyć ją na maśle i dodać ryż, a letnia zupa gotowa.